Helaas, we wonen niet allemaal in een riante villa. Wel zouden we graag allemaal dat ruimtelijke gevoel willen hebben in onze woning, toch? Maar hoe creëer je dat als je het niet moet hebben van de beschikbare vierkante meters? Ik heb 10 gemakkelijk toepasbare tips voor je die een ruimte groter laten voelen.
Tip 1: Ruimte zien, is ruimte voelen
Deel de ruimte zo in dat je gebruik maakt van zichtlijnen en goed zicht naar buiten hebt. Zet bijvoorbeeld een eetkamertafel zo neer dat niemand met zijn rug naar het raam zit.
Of maak een doorkijkje naar een aanliggende ruimte.
Je kunt natuurlijk ook vals spelen door ruimte te suggereren met een zogenaamd Trompe d’peil (bedrieg t oog): een muurschildering of fotobehang.
Tip 2: Volg de vorm van de ruimte
Benadruk de opvallende vorm van een ruimte in plaats van te proberen deze af te zwakken. Over het algemeen wordt geadviseerd om bij een lange smalle ruimte de breedtelijnen te benadrukken door de bank op de korte kant te plaatsen of het parket in de breedte te leggen. Het klopt wel dat de ruimte dan breder lijkt, maar de ruimte lijkt ook korter (en dus niet ruimtelijker). Het is slimmer om de lengte juist nog meer te benadrukken en de vorm van de ‘ruimte volgen; dan lijkt het juist nog langer en ruimtelijker…
Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een lange muur met een horizontaal patroon te beschilderen.
Tip 3: Meubels en verlichting op maat
Als je ruimte al niet zo groot is, is het zonde ruimte onbenut te laten. Laat daarom bijvoorbeeld je kasten op maat ontwerpen door een interieurarchitect. Zo benut je niet alleen zoveel mogelijk ruimte, zo breng je ook rust in de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld je keukenkasten op maat laten verwerken in een bouwkundige nis of een (boeken)kastwand van muur tot muur en van vloer tot plafond laten lopen. Daardoor lijkt ook de ruimte groter en hoger. Vaak wordt de verlichting vergeten, maar juist de juiste verlichting doet heel veel met het ruimtelijke gevoel. Door plafond en wand te verlichten met plafondschijners en wandlampen, laat je de ruimte optisch groter lijken.
Tip 4: Hoe meer daglicht, hoe beter!
Hoe meer daglicht je in je ruimte hebt, hoe groter de ruimte lijkt! Maar, soms moet je het toch doen met dat kleine raampje. Help de natuur dan een beetje door heldere (niet vergrijsde) kleuren in je interieur toe te passen. Deze reflecteren licht het beste.
Tip 5: Zoveel mogelijk plinten in zicht
Tja, een veel voorkomend probleem: je hebt meer spullen dan je kwijt kunt in de ruimte. We hebben dan snel de neiging de ruimte te vol te proppen. Stapelen, alle hoekjes volzetten: er kan nog meer bij! Niet doen. Daardoor lijkt de ruimte alleen maar kleiner. Nou ja, lijken, dat wórdt hij ook, want je kunt je bijna niet meer bewegen. Zorg er daarom voor dat je nog zoveel mogelijk de contouren van de ruimte zichtbaar houdt en dus de plinten zoveel mogelijk in het zicht blijven.
Tip 6: Denk groot
Een kleine ruimte, dus kleine meubels. Logisch, toch? Fout! Door kleine meubels in een kleine ruimte te plaatsen, krijg je juist het gevoel dat je je in een poppenhuis bevindt en dat benauwt. Daarnaast zorgen veel kleine meubels voor een onrustig gevoel, want overal staat wel wat. Door juist grote meubels in een kleine ruimte te plaatsen, creëer je ruimte! Niet alleen voor het oog, maar ook voor je spullen: opbergruimte!
Tip 7: Camoufleer
Kun je toch geen afstand doen van die leuke kleine kastjes, pas dan de camouflagetechniek toe: schilder ze in dezelfde kleur als de muur waar ze tegenaan staan. Ze vallen dan minder op en worden dus rustiger voor het oog. Ook een goed idee voor radiatoren trouwens: die hoeven sowieso niet op te vallen…
Tip 8: Laat je meubels zweven
Ik zie het vaak in woonkamers: alle meubels staan tegen de muur. Omdat je dan voor je gevoel meer ruimte hebt. Wanneer je je bank dan juist van de muur af plaatst en daarachter je kast zet, heb je zowel meer opbergruimte als ruimte in je woonkamer gecreëerd. Echt waar, probeer het maar eens. Wanneer je de bank en kast dan ook nog op pootjes hebt staan, waardoor je de vloer onder je bank ziet doorlopen, creëer je nog meer dat ruimtelijke gevoel.
Tip 9: Speel met kleur
Met kleur kun je heel veel doen als het gaat om het ruimtelijker maken van de ruimte. Koele kleuren lijken bijvoorbeeld verder weg (en warme kleuren dichterbij). Het plafond (en daardoor de ruimte) lijkt groter door de plafondkleur deels op de wand te laten doorlopen. Met een (geschilderde) lambrisering voelt een ruimte daarentegen meer besloten aan.
Een vervagende kleur op de wand geeft diepte aan de ruimte.
Tip 10: Varieer met materialen en glanswaarden
Door variatie in materialengebruik en mate waarin meubels en accessoires glansen creëer je sfeer maar bovenal diepte in je interieur.