Kleine uitbouw met groot resultaat

Object: Herenhuis Heemstede
Ruimte: Begane grond met nieuwe uitbouw

Opdracht

Je ziet het wel vaker in oude herenhuizen; afgesloten keukens die relatief klein zijn. Zo ook de keuken van het gezin in Heemstede die slechts 8m2 besloeg. De vrouw des huizes houdt erg van koken, maar de keuken met de beperkte werkruimte bood onvoldoende plek voor culinaire hoogstandjes. De wens was een open keuken met veel werkruimte om uitgebreid te kunnen koken en contact te hebben met gasten en kinderen tijdens het koken. Omdat de keuken zo deel zou gaan uitmaken van de woonkamer, moest er een interieurontwerp komen voor de gehele benedenverdieping met specifieke aandacht voor het ontwerp van de keuken. Tevens was een maatwerk oplossing gewenst voor het opbergen van de spullen in de rommelige hal en het speelgoed in een hoek van de woonkamer.

Aanpak

Als leek een voorstelling maken van een open, praktische en moderne keuken met een geheel nieuwe lay-out en materialisering, valt niet mee. Daarom zijn er diverse 3D-schetsen, plattegronden en aanzichten voorzien van de voor- en nadelen aan te pas gekomen. Dit om te komen tot het definitieve ontwerp voor de keuken. Er werd gekozen voor een keuken met schiereiland en apparatenwand. Dit hield wel in dat de keuken moest worden uitgebouwd. Tevens werd een detailontwerp gemaakt voor een kast op maat in de hal en in de woonkamer. Het interieurontwerp werd aangevuld met een lichtplan, kleuradvies en adviezen voor nieuw meubilair. Swiep heeft vervolgens een vergunningscheck voor de uitbouw gedaan, constructieberekeningen laten uitvoeren en een bestek opgesteld voor de selectie van een aannemer. Voor de uitvoering van de plannen werkte Swiep samen met aannemers Veldwijk, meubelmakerij Goettimmerwerk en Jakko Woudenberg (parketteur van gevloerd.nl)

Resultaat

De totale woonruimte is ruimtelijker en opgeruimder door de nieuwe indeling en de maatwerkkasten. De kleine hal had vier deuren, waarvan er twee zijn verwijderd (naar de woonkamer en de oude keuken). Hierdoor ontstond een logische plek voor een kamerhoge garderobekast voor jassen, schoenen, schooltassen, hockeysticks, etc. In de voorkamer is een nis gemaakt, waarin een kast werd ontwerpen in de stijl van het huis. De nieuwe keuken is ruim, open en in de gewenste zwart-, wit- en grijstonen.

“De ruimte lijkt nu veel groter en is veel lichter. En dat door een uitbouw van slechts 2m2. Wat een verschil!”

Deel dit project