Een tweede leven voor een leegstaande fabriek

Bedrijf: Oude Philipsfabriek, Holenweg in Hoorn

Opdracht

Dit betreft een studieopdracht. Eva moest in 2012 tijdens haar studie Interieurarchitectuur zelf een locatie zoeken voor een ontwerpopdracht. Eva koos de leegstaande oude Philipsfabriek aan de Holenweg in Hoorn, waar van begin jaren ’60 tot eind jaren ’90 Philips Telecommunicatie gevestigd zat en zo’n 500 mensen werkzaam waren. Dit enorme pand bestaande uit een ketelhuis en fabrieksgebouw heeft een zogenoemde ‘herbestemming’, oftewel; het pand krijgt een nieuwe functie. Eva greep de kans om de fabriek zoveel mogelijk weer terug in de oorspronkelijke staat te brengen met een nieuw (bestemmings)jasje.

Aanpak

Eva deed eerst onderzoek naar de staat van het gebouw en de achtergrond. Wanneer is welk deel gebouwd? Welke materialen zijn gebruikt? Hoe is de constructie? Informatie die nodig is om een goed en haalbaar ontwerp te kunnen maken. Eva besloot er een centrum van hergebruik van te maken met o.a. een reparatiecentrum, een grondstoffenbibliotheek voor kinderen en tweedehands spullen. Het werd een ontwerp waarbij de hallen open worden gelaten en met een schermensysteem verschillende ruimten worden gecreëerd. Door het plaatsen van vides ontstaan kantoorruimten waarvandaan gemakkelijk op de werkplaatsen gekeken kan worden. Door dit ontwerp wordt de oorspronkelijk architectuur zoveel mogelijk behouden. Eva dacht ook aan de kinderen: in de binnentuin ontwierp zij een ‘wrakkenspeeltuin’. Deze speeltuin bestaat uit oude ongebruikte objecten, zoals een stoomtrein die al jaren werkloos bij het station in Hoorn staat. Zo geeft Eva ook deze historische objecten weer een nieuw leven!

Resultaat

Hoewel eigenaar Zeeman Vastgoed ook sloop heeft overwogen voor woningbouw, is men in de loop der tijd steeds meer waarde gaan hechten aan het behoud van dit toch wel, voor de Horinezen, (emotioneel) waardevolle pand. In de nieuwe plannen voor het Holenkwartier is er dan ook een prominente plek voor deze oude fabriek gekomen! Inmiddels is de Raad akkoord gegaan met een aanpassing van het bestemmingsplan, zodat er een combinatie van werken en wonen mogelijk wordt. Meer informatie vind je op www.holenkwartier.nl. Dit studieproject van Eva is niet ongemerkt voorbij gegaan. Met haar voorstel heeft zij aardig wat publiciteit gekregen in o.a. het Westfries Weekblad en het Noordhollands Dagblad. Daarnaast heeft Eva nog steeds goed contact met de eigenaar en zal zij wellicht in de toekomst een rol gaan spelen in de realisatie van een mooie nieuwe bestemming van de Philips fabriek.

Deel dit project