Een eigen huis

Object: Vrijstaande woning
Ruimte: Verbouwing in fases

Opdracht

Sinds 2008, toen zij het huis kochten, zijn Bas en Eva het huis aan het verbouwen. In fases zijn er onder meer tuindeuren geplaatst in de Studio van Swiep en is de schuur/garage omgebouwd tot (meubelmakers)werkplaats. Tijdens de laatste verbouwing is de indeling van het huis aangepast. Er is een voordeur geplaatst en de trap en de badkamer zijn verplaatst en vernieuwd. Daarnaast is de keuken uitgebreid, helemaal opnieuw ingericht en ook voorzien van tuindeuren. De eigen wensen voor de nieuwe woonkeuken waren niet gering. Het moest een moderne interpretatie van een boerenkeuken worden, passend bij de stijl van de woning. Geen stapeling van gesloten keukenkasten, maar een verzameling van verschillende atypische keuken meubels. Een grote eettafel en voldoende ruimte overhouden om later een houtkachel te plaatsen. En ook nog een indeling waarbij je overal in de keuken zichtlijnen hebt naar de achtertuin en de dijk aan de voorzijde.

Aanpak

Voordat het definitieve plan werd bepaald, werden plattegronden, 3D-schetsen, een materialenplan, lichtplan en kleurenplan gemaakt. De badkamer bevond zich aan de kant van de tuin op de begane grond. Door deze te verplaatsen naar de eerste verdieping, kwam er een aanzienlijke extra ruimte bij voor de woonkeuken. En werd het zicht vanuit de keuken naar de tuin geopend! De wanden en het plafond werden voorzien van extra isolatie. De vloerverwarming werd vernieuwd en er werd een nieuwe modern grijze tegelvloer gelegd. De nieuwe meubels zijn in de eigen werkplaats vervaardigd. Voor de uitvoering van de plannen werkte Bas en Eva samen met onder meer aannemersbedrijf Rob Laan en Brafour.

Resultaat

De lay-out van de gehele benedenverdieping voelt veel logischer en ruimer dan voorheen. De sfeervolle woonkeuken is voorzien van maatwerkmeubilair waaronder een open ‘werkbank’, een groot eiland en een 2,5 meter lange treinbank. De verschillende tinten groen(grijs) en koraalrood en eikenhout vormen de verbindende elementen.

“De overeenkomst tussen ontwerpen voor jezelf en ontwerpen voor een ander is dat ik uitga van de (on)mogelijkheden van een ruimte en de wensen van de gebruiker. Daar probeer ik nog iets aan toe te voegen, zodat het persoonlijker, ruimtelijker en lichter wordt.”

Deel dit project