Duurzame dilemma’s

Object: Nieuwbouw eco woning
Ruimte: Begane grond

Opdracht

Toen de kinderen het huis uit waren, kregen de opdrachtgevers de wens om een duurzame woning te laten bouwen in Lisse: een ecologische droomwoning die in het najaar van 2016 werd opgeleverd. Zonnepanelen, houtskelet- en strobouw, regenwater hergebruik, temperatuurregeling per vertrek, vloerverwarming, leemstuc wanden, HR++-glas… duurzamer kan bijna niet (kijk voor meer informatie op de website van Vital Homes). Swiep werd gevraagd een voorstel voor de indeling van de woonkamer en woonkeuken te maken, evenals een lichtplan en een kleuradvies voor zowel binnen als buiten. Daarnaast was er behoefte aan een ontwerp van de details van de trap en van de schouw voor de houtkachel. Ook wilde de opdrachtgevers dat het werkblad in de keuken mooi aansloot op de muur en raamkozijnen. Tenslotte was nog een advies gewenst voor de raambekleding van de benedenverdieping en een oplossing voor het beschutten van bezoekers bij de voordeur.

Aanpak

Als een klant zo goed voor ogen heeft waar zijn huis aan moet voldoen op het gebied van duurzaamheid en gebruik van natuurlijke materialen, is veel sparren en overleggen onmisbaar. Sparren over te maken (duurzame) keuzes. Een keuken van hergebruikt hout of een houtlook van het duurzame merk Ballerina? Linnen gordijnen of Silhouette Shades lamellen van Luxaflex? Bamboe of natuursteen als materiaal voor de vensterbanken? Enzovoort. Om keuzes te vergemakkelijken zijn onder meer diverse leveranciers gezamenlijk bezocht en diverse alternatieven onderzocht en uitgewerkt. En verder zijn er natuurlijk plannen gemaakt, zoals plattegronden en werktekeningen voor principedetails.

Resultaat

De benedenverdieping is zo ingedeeld dat je overal een optimale verbinding (door zichtlijnen) hebt met de buitenruimte. De schouw sluit logisch aan bij de architectuur van het huis, evenals de details van keuken en trap. Het huis voelt ruimtelijk, persoonlijk, licht en natuurlijk.

“De benedenverdieping is heel sfeervol, ondanks de hoogte door de vide. Echt genieten. Ook van de omgeving, rust en fraaie luchten.”

Deel dit project