DIY keuken

Object: Hoekhuis met aanbouw
Ruimte: Keuken

Opdracht

Het gezin woonde al een tijdje in een woning die door de vorige eigenaar was voorzien van een flinke uitbouw. Verschillende ruimtes zoals het toilet en de badkamer zijn door de nieuwe bewoners al aangepast aan eigen smaak en wensen. Maar de kleine keuken geplaatst in een hoek, wilden ze graag nog aanpakken. Niet alleen omdat het te ielig toonde in de grote ruimte, maar ook omdat de keuken te klein was voor het gezin bestaande uit gezinsleden die minimaal 1.80 meter lang zijn… Hoewel al vaststond dat ze de keuken zelf gingen plaatsen en daarbij een voorkeur hadden voor een IKEA keuken, had het gezin behoefte aan advies op het gebied van indeling, materialisatie en details. Ze wilden een ruime, praktische keuken met een stoere uitstraling. Met daarnaast veel werkblad en opbergruimte, het liefst zonder bovenkasten. De keuken moest daarnaast doorlopen in de aanbouw en dan op zo’n manier dat het niet opvalt, dat de muur van de uitbouw verspringt.

Aanpak

Drie totaal verschillende opties werden uitgewerkt in plattegronden, aanzichten en 3d schetsen. De keuze viel uiteindelijk op het ontwerp waarbij de knik in de aanbouwmuur volledig wegvalt door de zwevende apparatuurwand. Er is gekozen voor een combinatie van hout en wit. Net nieuw bij IKEA waren de walnoten fronten die mooi contrasteren bij de grote steigerhouten eettafel.

Resultaat

De nieuwe lay-out van deze “Do It Yourself” keuken is goed in verhouding met de ruimtelijk indeling van de gehele woonkamer. Ondanks eerdere dromen over een kookeiland werd op basis van de ontwerpen gekozen voor een open indeling (zonder eiland) omdat dat veel ruimtelijker aanvoelde. Eind augustus 2016 was de keuken klaar: een ruime stoere keuken. Er is veel bergruimte gerealiseerd in de onderkasten en kastenwand. Deze is zwevend gemaakt, waardoor de verspringende uitbouw onzichtbaar is geworden. Een goed voorbeeld van een combinatie van doe-het-zelven en professioneel advies!

“Eva heeft magic hands! Ze kwam met oplossingen die wij zelf niet hadden bedacht.”

Deel dit project