De zon in huis

Object: Lichthuis
Bestemming: Als onderdeel van een zonnige expositie

Opdracht

Kunstenares Els Botman nam deel aan een groepsexpositie met thema ‘beat of life’ waarbij zonnebeelden en een bijpassende video het thema verbeeldden. Voor Els betekent de zon levenskracht en de weerspiegeling van ons eigen licht. Aan Eva de opdracht een object te ontwerpen waarin, -op, of –aan het videoscherm en de foto’s konden worden gehangen. Maar ook een object waarmee het thema goed tot zijn recht komt.

Aanpak

Omdat de video en foto’s gaan over opladen en bezinning, koos Eva voor een object waarin je je kunt terugtrekken. Immers, jezelf opladen en tot bezinning komen, lukt beter op een plek waar je even tot jezelf kunt komen. I.p.v. één object, ontwierp Eva een object geschikt voor volwassenen én een geschikt voor kinderen. Voor de volwassenen ontwierp Eva een grote (demontabele) blackbox waarop de gekleurde foto’s in witte en zwarte vlakken zijn gekaderd voor het mooiste effect. Je kunt in de blackbox zitten en rustig opgaan in de video. Voor de kinderen werd een kleinere whitebox gemaakt: het zogenoemde ‘Lichthuis’. In het Lichthuis een geschilderde zon, waardoor het lijkt alsof de zon ín het Lichthuis schijnt.

Resultaat

De blackbox gaat nog steeds met Els mee op reis wanneer zij op een expositie staat. De whitebox, het Lichthuis, kreeg in maart 2016 een mooie definitieve bestemming. Het Lichthuisstaat namelijk in een pand van Stichting dnoDoen. Daar heeft de Stichting het Vergeten Kind een huiskamer/tovertuin voor kinderen ingericht, waarin het Lichthuis een plek heeft. Stichting het Vergeten Kind geeft kinderen die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten en gevlucht zijn een kindvriendelijke leefomgeving. Een plek om te spelen, te ontspannen en te bewegen. Met het Lichthuis hebben deze kinderen niet alleen een mooi plekje om te spelen, maar ook om zich even lekker terug te trekken en zich veilig te voelen. Met een boekje, iPad, speelgoed of zelfs een huisdier. Want niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben dat nodig. En de ‘Vergeten kinderen’ al helemaal.

Deel dit project